"TISZTA FORRÁSBÓL" ELISMERÉS HETES TELEPÜLÉSNEK

A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézete a Hagyományok Háza és a Magyar Néprajzi Múzeum együttműködésével 2014-ben megindította "Tiszta forrásból" című programját. Ennek keretében a kezdeményezők elismerésüket kívánják kifejezni azoknak a Kárpát-medencei településeknek, amelyekben az elmúlt évtizedekben a magyar népzene és néptánc kutatói a népi kultúra felbecsülhetetlen értékű kincseit jelentős mennyiségben gyűjthették. Ezen települések lakói így nagy mértékben hozzájárultak a magyarság népi örökségének megőrzéséhez és továbbadásához.

 

A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézete tájékoztatása alapján Hetes bekerült az elismerés díjazottjainak sorába. Az intézet a hálája kifejezéseként át kíván adni Hetes lakóinak a településen készült népzenei felvételeknek a Zenetudományi Intézetben őrzött példányairól készített másolatokat, valamint egyéb, a népzenei gyűjtéshez tartozó dokumentumokat, hogy ezeket település könyvtárában vagy más közintézményében hozzáférhetőek legyenek, és így segítsenek megismertetni a mai lakossággal őseik népi kultúráját. Ezen kívül az Intézet átadja "Tiszta forrásból" elismerés elnyerését igazoló emléktáblát.

 

A "Tiszta forrásból" elismerés átadására 2015. április 1-jén, 16 órakor kerül sor a Zenetudományi Intézet Bartók-termében (Budapest, l. ker., Táncsics Mihály u. 7.).